Echo onderbuik

Onderzoek

Een echografie van de onderbuik, hiermee bedoelt men het vrouwelijk bekken, de blaas, de endeldarm, de baarmoeder…

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet de blaas zo vol mogelijk zijn op het tijdstip dat het onderzoek start. Dit om goed het onderscheid te kunnen maken tussen de blaas en de baarmoeder die net langs de blaas gesitueerd ligt. Het is dus belangrijk om voor het onderzoek voldoende te drinken. U mag pas naar het toilet gaan na het onderzoek.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige geeft aan welke kledij of juwelen u moet uitdoen voor het onderzoek.
  • Er zal u gevraagd worden om een bepaalde houding aan te nemen op de tafel. De radioloog brengt een contactvloeistof aan op de huid en wrijft met een sonde over de te onderzoeken zone. De gevormde beelden worden op hetzelfde ogenblik op het beeldscherm bekeken. Op gevoelige plaatsen kunt u de lichte druk van de sonde als onaangenaam ervaren.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.

Resultaten

De radioloog beoordeelt de beelden en schrijft er een verslag over. De beelden en het verslag worden zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.

Echografische onderzoeken: Echo prostaat - Echo borsten - Echo ledematen - Echo onderbuik - Echo bovenbuik - Duplex (Arteriële duplex - Veneuze duplex)