EMG (ElektroMyoGrafie)

Onderzoek

Het EMG is een onderzoek van het zenuw- en spierstelsel in de armen of de benen, die onderzocht worden door het plaatsen van elektroden. Met dit onderzoek gaat de arts na of zenuwen ontstoken, geïrriteerd of ingeklemd zitten. bovendien kan met behulp van dit onderzoek de ernst van de aandoening bepaald worden.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is er geen specifieke voorbereiding vereist. Uw huid moet goed gereinigd zijn met water en zeep, maar u mag géén huidcrèmes gebruiken

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige geeft aan welke kledij of juwelen u moet uitdoen voor het onderzoek.
  • Het onderzoek bestaat meestal uit 2 delen: een zenuwtest en een spiertest. Het totale onderzoek neemt zo’n 30 tot 40 minuten inbeslag.
  • Voor de zenuwtest krijgt u met behulp van een elektrische prikkels zeer kleine schokjes. Er wordt dan gemeten hoe de zenuw hierop reageert.
  • Voor de spiertest worden en kleine registrerende naaldjes in de te onderzoeken spier aangebracht. Met behulp van een elektrische prikkel wordt de reactie van de spier gecontroleerd. Sommige patiënten ervaren dit onderzoek mogelijks als vervelend , maar het onderzoek is niet pijnlijk.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.

Resultaten

De geneesheer-specialist beoordeelt de resultaten en schrijft er een verslag over. Dit verslag wordt zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.