Coloscopie

Klik hier om onze infobundel in pdf-formaat te downloaden

Onderzoek

Een coloscopie of colonoscopie is een onderzoek waarbij met een flexibele tube met een kleine camera (de endoscoop of coloscoop) de binnenzijde van uw dikke darm (en laatste stukje dunne darm) bekeken wordt. Een dikke darm is ongeveer 80 tot 100 cm lang.

Voorbereiding

Een perfecte darmvoorbereiding is essentieel voor een goed onderzoek. Hoe zuiverder de darm is, hoe beter we kleine letsels kunnen zien en verwijderen. Daarom dient u een dieet te volgen als voorbereiding op het onderzoek.

Vanaf 3 dagen voor het onderzoek moet u een restenarm dieet volgen (geen bruin brood, geen fruit, geen rauwe groenten, geen granen producten,…). 

Het volgen van een restenarm dieet is niet voldoende om uw darmen te ledigen. U dient daarom ook een speciale vloeistof te drinken. De avond voor het onderzoek start u, na uw laatste restenarme avondmaal, de darmvoorbereiding door het drinken van het laxeermiddel.

De dag van het onderzoek mag men niet roken. Voorzie ook vervoer naar huis want na het onderzoek mag u gedurende 12 uur niet zelf met de wagen rijden.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige geeft aan welke kledij of juwelen u moet uitdoen voor het onderzoek.
  • Tijdens het onderzoek wordt er lucht in de dikke darm geblazen voor een betere zichtbaarheid. Via de coloscoop kunnen stukjes weefsel (biopsies) genomen worden om te versturen naar het laboratorium voor verder microscopisch onderzoek. Indien er een poliep ontdekt wordt kan deze meteen verwijderd worden. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Na het onderzoek wordt u nog even geobserveerd.

Nazorg

Door de ingeblazen lucht in de dikke darm kan het zijn dat u na het onderzoek tijdelijk last heeft van buikkrampen en winderigheid. Deze klachten verdwijnen snel. Thuis mag u gewoon terug alles eten en drinken. Indien u de volgende uren of dagen na de coloscopie hevige buikkrampen of bloedingen heeft, neem dan contact op met de arts die u behandeld heeft.

Resultaten

De gastro-enteroloog schrijft een verslag van de bevindingen tijdens het onderzoek. Het verslag wordt zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts. Indien er weefsel werd afgenomen, volgen deze resultaten na ongeveer een week. Ook die resultaten worden automatisch aan uw huisarts bezorgd. De behandelende arts brengt u op de hoogte van de uiteindelijke resultaten.

Klik hier om onze infobundel in pdf-formaat te downloaden