Inspannings-ECG

Onderzoek

Een inspanningscardiogram of fietsproef geeft objectief informatie over de bloedvoorziening van het hart zelf tijdens inspanning. Tijdens de fietsproef registreert een cardiogram het hartritme. Het inspanningscardiogram levert extra informatie over de conditie van de hartspier bij inspanning.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is er geen specifieke voorbereiding vereist.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige geeft aan welke kledij of juwelen u moet uitdoen voor het onderzoek.
  • Er worden op de borst elektroden geplaatst om een ECG af te nemen gedurende de fietsproef. Bij het begin van de test wordt uw bloeddruk gemeten aan uw bovenarm.
  • U neemt plaats op een hometrainer, waarbij uw hartfunctie tijdens een geleidelijk toenemende inspanning geregistreerd wordt. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur, waarvan u ongeveer vijftien minuten daadwerkelijk fietst.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.

Resultaten

De geneesheer-specialist beoordeelt de resultaten en schrijft er een verslag over. Dit verslag wordt zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.