Botmeting of Dexameting

Een botmeting leert ons iets over de kwaliteit van het bot. Door middel van een botmeting bepalen we de dichtheid van het bot ter hoogte van de wervelzuil en de heup. Op deze manier proberen we osteoporose op te sporen.

Indien u risicopatiënt bent voor het krijgen van osteoporose krijgt u het onderzoek eenmaal per 5 jaar terugbetaald. Patiënten die in aanmerking komen voor terugbetaling van een botmeting zijn de volgende: patiënten met laag-energetische of niet-traumatische breuken, vrouwen ouder dan 65 jaar waarvan een familielid een gebroken heup heeft gehad, personen met bepaalde risicoaandoeningen.

Onderzoek

Er wordt een reeks röntgenopnames van de wervels en heup genomen om de botkwaliteit te bepalen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is er geen specifieke voorbereiding vereist.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. U moet zich niet uitkleden voor dit onderzoek. Metalen voorwerpen moeten wel verwijderd worden om afwijkingen in de beelden te vermijden.
  • U neemt plaats op de RX-tafel waarna er enkele röntgenopnames genomen worden van de wervels en heup. Gedurende het onderzoek moet u 2 minuten stilliggen.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.

Resultaten

De radioloog beoordeelt de beelden en schrijft er een verslag over. De beelden en het verslag worden zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.