Echo bovenbuik

Onderzoek

Een echografie van de buikholte, hiermee bedoelt men de lever, de galblaas, de pancreas …

Voorbereiding

U moet minstens 4 uur vóór het onderzoek nuchter zijn. Na voedselinname ontstaat immers een samentrekking van de galblaas waardoor de beoordeling van galstenen of ontstekingen van de galblaas bemoeilijkt wordt. Bovendien zijn er door het voedsel meer storende darmgassen aanwezig wat de beoordeling van de verschillende organen sterk belemmert.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige geeft aan welke kledij of juwelen u moet uitdoen voor het onderzoek.
  • Er zal u gevraagd worden om een bepaalde houding aan te nemen op de tafel. De radioloog brengt een contactvloeistof aan op de huid en wrijft met een sonde over de te onderzoeken zone. De gevormde beelden worden op hetzelfde ogenblik op het beeldscherm bekeken. Op gevoelige plaatsen kunt u de lichte druk van de sonde als onaangenaam ervaren.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.

Resultaten

De radioloog beoordeelt de beelden en schrijft er een verslag over. De beelden en het verslag worden zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.

Echografische onderzoeken: Echo prostaat - Echo borsten - Echo ledematen - Echo onderbuik - Echo bovenbuik - Duplex (Arteriële duplex - Veneuze duplex)