Rx transit

Onderzoek

Tijdens dit onderzoek wordt er een reeks röntgenopnames gemaakt van de dunne darm. Dit gebeurt tijdens en na het drinken van een contrastvloeistof. Het doel van het onderzoek is om de dunne darm te visualiseren met tussenpozen totdat de contraststof die opgedronken werd in het laatste stuk van de dunne darm is toegekomen. Afhankelijk van de snelheid van de passage doorheen de darmen duurt dit onderzoek 2 tot 5 uur. Het traject van de contraststof doorheen de darmen wordt gevolgd door het nemen van röntgenopnames.

U ligt niet continu op de RX-tafel gedurende het onderzoek. De verpleegkundige zal u gedurende het onderzoek een aantal keer uitnodigen om plaats te nemen op de tafel voor het nemen van een röntgenopname.

Voorbereiding

De dag van het onderzoek dient u volledig nuchter te zijn en mag u niet roken. Roken prikkelt de maag met vochtproductie tot gevolg.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige geeft aan welke kledij of juwelen u moet uitdoen voor het onderzoek.
  • Er wordt u gevraagd enkele bekers contrastvloeistof te drinken. Nadien zal u gevraagd worden met tussenpozen op de RX-tafel plaats te nemen. Gezien de duur van het onderzoek afhankelijk is van de snelheid van u darmwerking kan dit onderzoek 2 tot 5uur duren. U brengt best lectuur of andere mee om het wachten te overbruggen.

Nazorg

We raden u aan om veel te drinken zodat het contrastmiddel vlot uit de darm wordt afgevoerd.

Resultaten

De radioloog beoordeelt de beelden en schrijft er een verslag over. De beelden en het verslag worden zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.

Verschillende RX onderzoeken: RX skelet - RX abdomen - RX transit - RX thorax - RX slokdarm-maag-duodenum - RX slokdarm