Rx Slokdarm-maag-duodenum

Onderzoek

Er wordt een reeks röntgenopnames van de slokdarm, de maag en de dunne darm gemaakt. Om deze beelden te kunnen maken, moeten er opnames gebeuren tijdens het drinken van een contrastvloeistof. Het is een dynamisch onderzoek. Dit wil zeggen dat er beweging wordt in beeld gebracht worden. Er wordt gevolgd hoe het contrastmiddel van de mondholte tot in het duodenum geraakt.

Voorbereiding

De dag van het onderzoek dient u volledig nuchter te zijn en mag u niet roken. Roken prikkelt de maag met vochtproductie tot gevolg.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige geeft aan welke kledij of juwelen u moet uitdoen voor het onderzoek.
  • U moet de contrastvloeistof drinken op commando van de radioloog. Deze zegt u wanneer u mag doordrinken of wanneer u moet slikken.

Nazorg

We raden u aan om veel te drinken zodat het contrastmiddel vlot uit de darm wordt afgevoerd.

Resultaten

De radioloog beoordeelt de beelden en schrijft er een verslag over. De beelden en het verslag worden zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.

Verschillende RX onderzoeken: RX skelet - RX abdomen - RX transit - RX thorax - RX slokdarm-maag-duodenum - RX slokdarm