Rx abdomen

Onderzoek

Een röntgenopname van het adbomen, de buik.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is er geen specifieke voorbereiding vereist.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. Hier zal een verpleegkundige u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige geeft aan welke kledij of juwelen u moet uitdoen voor het onderzoek.
  • Afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, zal u gevraagd worden om een bepaalde houding aan te nemen op de röntgentafel. Deze houding kan soms oncomfortabel zijn, maar nooit echt pijnlijk. Vaak zijn meerdere opnames noodzakelijk, maar de tijd van het onderzoek en stralingsbelasting worden uiteraard tot het minimum beperkt.
  • De RX-buis wordt gecentreerd op het te onderzoeken lichaamsdeel. Indien nodig kan ook de RX-tafel bewogen worden.
  • Het is van essentieel belang om goed de richtlijnen te volgen wanneer u gevraagd wordt om niet te bewegen of uw adem in te houden tijdens de radiografie. Bewegen of ademen tijdens het onderzoek veroorzaakt meestal een onduidelijk beeld, zodat men de radiografie zal moeten overdoen.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.

Resultaten

De radioloog beoordeelt de beelden en schrijft er een verslag over. De beelden en het verslag worden zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.

Verschillende RX onderzoeken: RX skelet - RX abdomen - RX transit - RX thorax - RX slokdarm-maag-duodenum - RX slokdarm