TEE (TransoEsofagale Echocardiografie)

Onderzoek

Een transoesofagale echocardiografie is een echografie van het hart vanuit de slokdarm. Voor het uitvoeren van een TEE wordt er een flexibele tube met daarin een echosonde (endoscoop) ingebracht in de slokdarm. Op deze manier kan men de voorkamers het best evalueren.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn gedurende 8 uren.

Verloop van het onderzoek

  • Na inschrijving aan het onthaal neemt u plaats in de wachtzaal. De verpleegkundige zal u ophalen en begeleiden naar de onderzoekskamer waar plaats neemt op de onderzoekstafel.
  • De verpleegkundige verdooft de keel met een spray waarna de endoscoop ter grootte van 1cm voorzien van glijmiddel voorzichtig in de keel wordt ingebracht. De arts zal u vragen om heel goed te slikken, waardoor de endoscoop in de slokdarm terecht komt. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek rustig door uw neus blijft ademen.

Nazorg

Omdat uw keel verdoofd is, moet u na het onderzoek wachten met eten en drinken, omdat u zich zou kunnen verslikken. Ongeveer anderhalf uur na het onderzoek kunt u voorzichtig proberen om een slokje water te drinken.

Resultaten

De geneesheer-specialist beoordeelt de beelden en schrijft er een verslag over. Dit verslag wordt zo snel mogelijk doorgestuurd naar uw behandelende arts waarna deze u op de hoogte brengt van de uiteindelijke resultaten.